5 Mart 2016 Cumartesi

Once in a Lifetime

Man on Wire


1974 yılında aklını kaçırmış bir ip cambazı olan Fransız Philippe Petit, çoktan tarihe karışmış ikiz kulelerin arasında yüz yılda bir olabilecek yürüyüş yaptı. Hem de hiçbir güvenlik önlemi olmadan. Man on wire işte bu tarihi olayın üzerine, gerçek karakterlerle yapılmış röportajları ve görüntüleri içeren bir belgesel. 2009'da en iyi belgesel Oscar'ı olmak üzere varı yoğu toplamış. Ancak izleyebildim ve çok geç kalmışım. Baştan sona belgeselden çok fiction film gibi, bu da yönetmenin elindeki belgeleri ve canlandırmaları çok başarılı bir şekilde editlemesinden ve müziği yerinde kullanmasından dolayı. Tam 460 metre yükseklikteki gökdelenlerin üzerinde hayatla ölüm arasında bir çizgide yürümüş bu adam. Belgesel boyunca ikiz kulelerin yükselişini, Petit'in de aynı hızda yükselen tutkusunu, onun bu tutkusuna soru işaretleri olmasına rağmen tam destek olan arkadaşlarını izliyorsunuz. İzlerken "Vay be" dedim. Üst düzey güvenlik önlemleriyle bu işi yapmak kolay ama bu? Bu nasıl bir delilik, buna şahit olabilmek nasıl bir şans!

  

Yürüyüşün ardından gelen şöhret Petit'in ve arkadaşlarının arasındaki bütün dengeleri bozmuş. Zaten Petit'in kendisini anlattığı kısımlarda ego ekranı kaplıyor. Onlar olmasa bu yürüyüşü gerçekleştiremeyeceği apaçık ortada. Sonradan tanıştığı Amerikalıların hepsi korkudan onu yarı yolda bırakmış ama Petit ekibine sırtını dönmüş. Bu zamana kadar da bu işin ekmeğini yemiş hala da yemeye devam ediyor.

Bu yeterli gelmemiş olacak ki bir de Joseph Gordon Levitt'li filmi çekildi aynı hikayenin. Onu izlemedim valla.

Room
Asrın sapığı olarak geçen Joseph Fritzl'in öz kızını 24 yıl bir odaya kapatarak tecavüzünden ilhamla(!) yazılmış kitap Room tabi ki de beyazperdeye aktarılacaktı. Filmle ilgili söyleyeceğim tek şey biri Oscar'ı alıp Jacob Tremblay'e verebilir mi? Brie Larson'la arasında güzel bir elektrik olmuş. Keşke küçük oyuncular hiç büyümese. Ben filmde bir süre uyuklamış olabilirim, evet.



Larson'ın indie star dönemi. Metric'den daha başarılı ki Metric'i de az dinlemedim.

The Lobster
İşte gerçekten ödüllük bir film. Biraz da The Lobster konuşulsun, onun mizahi sahneleri ön plana çıksın. Çift olmanın zorunlu olduğu bir gelecekte eşi olmayanlar bir otele kapatılır ve belli bir süre içerisinde partnerlerini bulmazlarsa bir hayvana dönüştürülürler. Lanthimos'un Dogtooth filmini de çok beğenmiştim. İçinizdeki saykoyu ortaya çıkarıyor. Hikaye kıtlığı falan var diyorlar da biraz şu yönetmenden feyz alın. Weird but worth seeing.

14 yorum:

Yağmur Tozu dedi ki...

Neler var şu hayatta :)

gürültü dedi ki...

Yağmur Tozu,
Kesinlikle! Eğer kanıtlar olmasa palavra derdim herhalde.

Naz dedi ki...

İp cambazlığı... Delilik harbiden :)

Kayra dedi ki...

Man on Wire, aman tanrım insanlar neler yapmış, çok merak ettim.

gürültü dedi ki...

Naz O,
hadi o delilik de ikiz kulelerin arasinda yurumek ruh hastaligi biraz galiba.

Kayra,
Kesinlikle tavsiye ediyorum. Ilham verici ve cok fazla gercek goruntu kullanilmis cunku her seyi kaydetmisler. Ben ilk basta canlandirma sandim ama sonradan youtubedan baktim kendi kayitlariymis. Yonetmen de petit elindekileri getirip onune koyunca cok sasirmis.

deeptone dedi ki...

hımmmm lobster aklımda ivit :)

gürültü dedi ki...

Okurum yorumlarini:)

oytunla hayat dedi ki...

The Lobster not ettim hemen ;)
Biraz ara verdim filmlere, başlar başlamaz izleyeceğim..

gürültü dedi ki...

Hahaha evet oscar sezonunda cok efor sarfettiniz siz ozlemek lazim biraz . lobsterin sonu cok tartismali yorumunuzu merakla bekliyorum:)

mithad a. selim dedi ki...

the lobster'ı izlediğimde şöyle demiştim ; "tek cümle ile; sıradışı , çarpıcı, psikopat bir film." hâlâ aynı fikirdeyim.:)

room'u bu haftasonu izledim. yorum yazamadım. burada yapayım bari. beğendim. oturup izlesin izlemeyenler. çocuk oyuncu.(jack) evet. harikaydı.

gürültü dedi ki...

Okumustum the lobster yorumunuzu. Man on wire'i da oneririm:)

mithad a. selim dedi ki...

man on wire. not ettim.

dilekce54.blogpot.com dedi ki...

Filmlerin hiçbirini seyretmedim ve her birini ayrı ayrı merak etmekteyim. En kısa zamanda izleyeceğim :)

gürültü dedi ki...

O zaman yorumlarını beklerim :) çok teşekkürler okuduğun için:)